menu

Chiari-Malformatie en Syringomyelie

Chiari malformatie (CM) en Syringomyelie (SM) zijn twee verschillende aandoeningen met een buitengewoon complexe pathogenese. De beide ziektes zijn bekend geraakt door de BBC documentaire Pedigree Dogs Exposed. Veel van wat we weten is het werk van prof. dr. Clare Rusbridge. Dr. Rusbridge is in Utrecht op dit onderwerp gepromoveerd. Paul Mandigers was haar co-promotor. Na haar hebben vele mensen aan deze twee aandoeningen gewerkt. Ook in Utrecht wordt hier aan gewerkt. Zo zijn we partner bij het onderzoek naar het gebruik van fokwaardes (Universiteit van Leuven) en onderzoeken we het voorkomend van deze aandoeningen bij andere rassen. Inmiddels weten we dat CM en SM twee verschillende aandoeningen zijn die soms een relatie met elkaar hebben. Helaas komen de twee aandoeningen bij nagenoeg alle toy breeds (kleinere rassen?) voor. CM en SM kunnen onafhankelijk van elkaar bestaan. CM is dus niet SM en omgekeerd.

Het eerste diergeneeskundige artikel dateert van 1997 (zie hiervoor deze pdf). Dit eerste artikel beschrijft een curieus beeld bij twee Cavalier King Charles Spaniëls (CKCS) die, na opwinding of het starten met lopen, met een achterpoot richting de nek gingen krabben. Het kon voorkomen dat de achterpoot de nek hierbij niet raakte. Naar mate het ziektebeeld bij deze twee patiënten verergerde traden heftige pijnaanvallen op en ontwikkelde de honden een ernstige incoördinatie van de achter- en voorhand. Met behulp van een zogenaamde MRI scan (magnetische resonantie beeldvorming) werd de abnormaliteit gevonden. Beide patiënten vertoonden onder andere een abnormale holtevorming in het ruggenmerg (=syringomyelie) ter hoogte van de tweede tot en met de zesde halswervel en hun kleine hersenen waren in geringe mate door het achterhoofdsgat naar achteren verplaatst (chiari malformatie). In 1997 werd met behulp van meerdere Nederlandse en Engelse fokkers een inventarisatie van deze abnormaliteit bij de Engelse en Nederlandse CKCS populatie gestart.
In het artikel wat u hier kunt verkrijgen wordt de aandoening beschreven (zie hiervoor deze pdf). Dit artikel is het meest recente overzicht (2018).
Formeel schrijft men dat het op Chiari-lijkende malformatie en syringomyelie (CM/SM) is. De reden dat men het woordje ‘lijkende’ gebruikt heeft te maken met dat de aandoening niet exact gelijk is aan die van de mens. Bij de hond is het een combinatie van de twee bij de mens voorkomende types. Deze aandoening komt niet alleen voor bij de CKCS, maar wordt ook gezien bij de King Charles Spaniël, Brusselse Griffon, Mopshond, Chihuahua, Franse bulldog, dwergtekkel en incidenteel bij de Boston terriër, Malteser, Yorkshire en Jack Russel terriër.

CKCS, Griffons en Dwergkezen worden door meerdere fokkers gescreend op het bestaan van de beide aandoeningen. Behalve voor de CKCS is dit screenen vrijwillig. Er zijn in Nederland en Belgie meerdere centra waar het uitgevoerd kan worden. Vaak tegen een schappelijke prijs. Het is mogelijk een officieel rapport van de MRI scan te bekomen. De kliniek waar de scan dan wordt gemaakt stuurt dan de scan naar Paul Mandigers. Deze schrijft een rapport. Zo'n rapport is vaak een opsomming van diverse technische details maar in deze pdf (klik hier) wordt een uitleg verstrekt.