menu

Epilepsie onderzoek bij de Nederlandse rassen

De Nederlandse hondenrassen behoren tot ons cultureel erfgoed. Alle reden om ze te helpen. Het doel van dit onderzoek is de epilepsie, die bij de Nederlandse hondenrassen voorkomt, beter in kaart brengen zodat we gerichter kunnen behandelen, en mogelijk beter kunnen bestrijden. Hiervoor hebben we een enquête gemaakt en vragen wij om bloedmonsters voor de isolatie van DNA in te sturen.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Voordat u verder gaat kunt u het beste de stamboom, epilepsie dagboek en de medicatie van uw hond erbij pakken. Niet bij iedere vraag is een antwoord vereist. Bij sommige wel. Het kan zijn dat uw hond niet meer in leven is. Toch zijn uw antwoorden dan nog steeds waardevol. De vragen zijn in tegenwoordige tijd gesteld. Indien uw hond is overleden lees het dan als voltooid verleden tijd. En in de tekst spreken we steeds uw hond aan met hij/hem.

Alle gegevens worden vertrouwelijk verwerkt en worden niet gedeeld met derden tenzij u hiervoor toestemming geeft. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft dan kunt u deze op de laatste pagina van de enquête plaatsen.

Misschien twijfelt u of uw hond epilepsie heeft. Kijk dan vooraf naar deze filmpjes. Zowel focale als gegeneraliseerde aanvallen zijn mogelijk. Indien u eerst meer hierover wilt lezen dan kunt u naar deze website gaan voor meer informatie: https://www.veterinair-neuroloog.nl/ziektes/epilepsie

Voorbeelden van focale aanvallen kunt u hier zien: youtu.be/AZhL9-_MvEM

Een voorbeeld van een zogenaamde tonisch-clonische aanval kunt u hier zien: youtu.be/6ticKGNgojw

Naast dit komt bij honden ook een zogenaamde paroxsymale dyskinesie voor. Een voorbeeld hiervan kunt u hier zien: youtube.com/watch

Het kan zijn dat u beide types bij uw hond ziet. Als er twijfel is neem dan contact met ons op.

Hartelijke dank voor het invullen van de enquête. Voor honden die lijden aan epilepsie of een paroxsymale dyskinesie gebruik dan deze link: Klik op deze link om naar de enquête te gaan.

Voor oudere controlehonden gebruik dan deze link

Voor het insturen van DNA monsters klik op deze link.

En als u ons financieel wilt ondersteunen dan kan dat zeker! Via deze link komt u op de site van het Utrechts Universiteitsfonds - Vrienden Diergeneeskunde. Dat is een ANBI instelling en hier heb ik een speciale pagina voor de financiering van o.m. dit project.